banner32

Her 5 Kişiden 1’i KOAH

Zeytinburnu’nda düzenlenen Sağlık Semineri’nde konuşan Dr. Esranur Yekebaş, “Türkiye’de Her 5 kişiden 1’i KOAH” dedi.

Her 5 Kişiden 1’i KOAH
 Zeytinburnu Belediyesi, KOAH hastalığına karşı dikkat çekmek ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nde Sağlık Semineri düzenledi. Seminerde konuşan Dr. Esranur Yekebaş, “Türkiye’de her 5 kişiden 1’i KOAH”dedi.


“SİGARAYI BIRAKMADAN KOAH’I TEDAVİ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

KOAH hastalığının belirtileri ve tedavisi üzerine katılımcıları bilgilendiren Dr. Esranur Yekebaş, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun sigarayı bırakmak olduğunu söyledi. Sigarayı bırakmadan KOAH’I tedavi etmenin mümkün olmadığını söyleyen Yekebaş, "KOAH, uzun süre bronşlarda tıkanmaya sebep olan bir hastalıktır. Yani akciğerleriniz, nefes borularınız yavaş yavaş tıkanıyor ve sonunda nefes alamaz hale geliyorsunuz. Dolayısıyla KOAH teşhisi konan kişiler halen sigara içiyorsa o kişilerin tedaviye olumlu yanıt vermesi mümkün değildir.”dedi.

“TÜRKİYE’DE SİGARA İÇME YAŞI 12’YE DÜŞTÜ”

Türkiye’de en az 5 milyon kişinin KOAH olduğunu söyleyen Yekebaş, “Son yıllarda sigara içme oranı ortaokula kadar düştü. Türkiye’de sigara içme yaşı da 10-12 yaşlarına kadar düştü. Sigaraya 10 yaşında başlayan birinin 60 yıl yaşayacağını varsayarsak, o insan en az 50 yıl sigara içecek demektir. Bu da onun mutlaka KOAH’a yakalanacağı anlamında gelir.”dedi.


KOAH’SANIZ BUNLARI MUTLAKA YAPIN!

KOAH’ın yavaşlatılabildiğini fakat durdurulmadığını belirten Yekebaş, ilaç dışında bu hastalıkla mücadele etmek için hastalarına bol bol yürüyüş ve nefes egzersizi tavsiye etti. KOAH’a yakalanmanın mümkün olduğu riskli meslek gruplarını da sayan Yekebaş, “Maden işçiliği, kağıt üretim fabrikaları, metal sektörü ve ulaşım sektörü KOAH’a yakalanmanın daha kolay olduğu riskli meslek gruplarıdır.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34