banner32

HAMİDİYE Su Halkın Sağlığı İle Oynuyor

Asli görevleri içinde zabıta marifeti ile halkın gıda konusunda hijyen ve sağlıklı bir şekilde yaşaması için tedbirler almakla görevli olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kendi iştiraki olan Hamidiye suyun içinde ölü kelebek ve yosun bulundurması skandal olarak değerlendirildi.

HAMİDİYE Su Halkın Sağlığı İle Oynuyor
 İBB İştiraki olan Hamdiye su nasıl böyle dikkatsiz olabilir ...

Gerek tarihi geçmişi  gerekse İBB gibi güçlü bir kamu kuruluşunun gücünü arkasına alan Hamidiye suyun sular Damacana'ya dolarken 5 kez kontrolden geçtiğini internet sitesinde ifade etmesine rağmen neden ölü bir kelebeğin bidonun içine girmesine engel olamadığı merak ediliyor. 

İstanbul Times Haber Merkezi

42 ülkeye ihracat yapan devasa bir şirket olan Hamidiye suyun içinde ölü kelebek ve yosun olan su yurt dışında bir rakibinin eline geçse bunun ülke ekonomisine zararı ne olurdu ?

Hamidiye suyun internet sitesine baktığınız zaman Damacana içinde ölü kelebek ve yosunun olma ihtimali olamaz dersiniz. Ancak milyonlarca  takipçisi olan yayın grubumuzun noter ve Sağlık bakanlığına müracaat ederek  aldığı  belgelerde 19 litrelik damacananın içinde insan sağlığına zararlı bir çok maddenin olduğunu oraya çıktı..

Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner Noter’e şunları söyledi:

"Ben gazetecilikle iştigal etmekteyim. İstanbul’un bir ilesinde ikamet etmekte olan bir okurum beni arayarak 19 lt. 'lik damacana su aldığını, hiç açmadan damacanayı kontrol ettiğinde içerisinde yosun ve kelebek gördüğünü beyan ederek ne yapabileceğini sordu.

Bende damacanayı bana ulaştırmasını tespit yaptırdıktan sonra hıfzısıhaya götürebileceğimi söyledim. Bunun üzerine damacanayı bana ulaştırdı. Bende Noterliğinize getirerek damacananın ve içindeki suyun mevcut halinin tespitini talep ediyorum" dedi.

Talep üzerine ilgilinin getirmiş olduğu 19 lt'lik su dolu damacananın inceleme ve tespitine geçildi. Damacananın HAMİDİYE marka olduğu, ağzının orjinal ambalajlı ve açılmamış olduğu, kapağın üzerindeki damgadan üretim tarihinin 15/08/17 bu tarihin yanında 12530R yazısının olduğu , son kullanma tarihinin 15/11/17 olduğu bu tarihin yanında P.No 227 yazısının olduğu, üzerinde Hamidiye yazan kapağı sarmalayan bantın açılmamış olduğu görüldü.

Damacananın üzerinde kabartma yazısı ile Hamidiye yazısının bulunduğu, etiket de de üretici firma olan Hamidiye Kaynak Suları San . Tur.ve Tic. A.Ş. yazısının ve bu firmaya ait bilgilerin bulunduğu görüldü.

Damacana içerisindeki su incelendiğinde damacanaya yapışık vaziyette 1 cm boyutlarında yosuna benzer iki adet cisim ile içerisinde seyyar olarak hareket eden kelebeğe benzer 1-1,5 cm boyutlarında bir cisim gözlendi. Yapılan tespit tutanağa yazıldı. Tespiti Zeytinburnu 2.Noterlği tarafından 25.08.2017 tarihinde yapıldı.   

Tarihçesinde güvenilir diyor ama Damacana içinde ölü kelebek ve yosun çıktı... bu nasıl güven ?

Kaynak Suyunun kalitesi ve lezzetinin yanı sıra, güvenilir, saygın, yenilikçi kimliğiyle tanınan ve üstün hizmet anlayışıyla takdir gören Hamidiye Kaynak Suları, 2002 yılında 100. yılını kutlamıştır. Bir asır önce şehre akıtılan Hamidiye Suyu, bugün insanlığın malı olmuş ve gerek ürünlerinin kalitesiyle gerekse tarihi imajıyla ülkemiz sınırlarını aşarak 42 ülkeye su ihraç eder konuma gelmiştir deniyor ama içinde bir sürü insan sağlığına tehlike oluşturan madde için arayan basın mensubuna haberimizi yaparsanız sizi mahkemelerde süründürürüz  tehdidi çok rahat bir şekilde yapılıyor.

Bir çok ilke imza atması ile ünlü olan Hamdiye su bu seferde ölü kelebekli ve yosunlu su sattı

Su sektöründe tüm yenilikleri yakından takip eden ve üretim sistemleriyle teknolojik düzeyi en üst noktada bulunan Hamidiye Kaynak Suları Türkiye'de bir çok ilke imza atmasıyla da ünlü olduğu tarihçesinde ifade ediliyor.

Evet Hamidiye su bu sefer de ölü kelebekli ve yosunlu su satarak bir ilke daha imza atı.

Kaynaklardan ambalaja kadar sürekli kontrol

Sağlık Bakanlığı´nın 17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı su mevzuatına uygun şartlarda teknik ekipman ve cihazlarla donatılmıştır. Tüm ürünlerimizde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler Hamidiye A.Ş. laboratuarında yapılmaktadır. Kontrol analizleri Hıfzısıhha laboratuarlarında yaptırılmaktadır. Üretimin her aşamasında, kaynaktan dolum işleminden sonraya kadar olan her safha sürekli kontrol edilmektedir deniyor. Ama elimizden su öyle demiyordu.

İnsani Tüketim Amaçlı Sular hakkında Yönetmelik ne diyor :

Genel Esaslar :

Madde 6- Suların, sağlığa uygun ve temiz olması zorunludur.

Bu Yönetmeliğin asgari şartları bakımından sular;

a) İnsan sağlığına potansiyel bir tehlike oluşturan miktar ve yoğunlukta maddeler, mikro-organizmalar ve parazitler içermiyorsa,

b) Ek-1’de yer alan şartlara ve bu Yönetmeliğin 7, 8, 10, 11 ve 13 üncü maddelerine uyuyor ise, sağlığa uygun ve temiz kabul edilir.

Bu Yönetmeliğin uygulanması sırasında insan sağlığı korumak amacıyla alınan önlemler, bu Yönetmelikte belirtilen suların fiziksel, kimyasal, radyoaktif ve mikrobiyolojik parametre değerlerinin aşılmasına, suyun kalite standartlarının dışına çıkılmasına veya suların kirlenmesinde herhangi bir artışa neden olmamalıdır.

Hamidiye suya bazı sorularımız olacak ?

Soru 1) Hamdiye suda çalışan gıda mühendisleri neden Halka kaliteli ve içinde yabancı madde olmayan suyun  ulaşmasını sağlayamadı ?

Soru 2) Hamidiye su yönetimi 19 Lt lik Damacana içinde ölü belebek ve yosun bulunmasını nasıl açıklayacak ?

Soru 3) Bahse konu sorunlu su yeni müdür döneminde mi yoksa bir önceki genel müdür dönemin de mi dolum yapıldı ?

 Soru 4) Hamidiye Suyun internet sitesini okuduğunuz zaman damacanın içinde ölü kelebek ve yosun çıkacağını düşünmek zor görünse de haber ihbar hattımıza gelen suyun içinde noter ve Sağlık Bakanlığı  raporlarına göre ölü kelebek ve yosun nasıl olur ?

Soru 5) Elimizde bulunan sorunlu su gibi halka satılan ne kadar damacana piyasaya sürüldü ? 

Soru 6) Halkın sağlıklı ürünler yemesi ve içmesi adına kanuni hakları olan İBB'nin kendi iştiraki olan Hamidiye suda bunu sağlayamadığı halde özel sektöre nasıl sağlıklı ürünler üretin diyecek ?

Soru 7: Hamidiye çalışanı Türker Toptaş 23.08.2017 saat 17.50 da gazetemizin kurucusunu arayıp haber yaparsanız biz İBB ye bağlı bir kuruluşuz gerekeni yaparız derken Kamu adına yayıncılık yapan bir basın mensubunu tehdit etme talimatını kim verdi ?   

Kaynak: İstanbul  Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34