banner32

Geleceğin Eğitim Neferleri Bilgi Evi’nde

Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evleri gelecek nesil ile ilgili programlarının yanı sıra gelecek eğitimci neferlerimize de öncülük ediyor. İstanbul Üniversitesi öğrencileri “Topluma Hizmet” derslerini uygulamak için Bilgi Evi’ni tercih ettiler.

Geleceğin Eğitim Neferleri Bilgi Evi’nde
Gençlere bilgisayar, kütüphane ihtiyaçları yanında bilhassa sosyal gelişimlerine yönelik programlarıyla eğitim serüvenlerinin yıllarında rehber olmak edasıyla yola çıktığımız 2005 yılından bugüne heyecanımız günden güne artmaktadır. İlk günlerin zorlu yolculuğunda üyelerimizle beraber oluşturduğumuz sinerji yolculuğumuzun her zorlu zamanında bizleri daha güçlü ve dik kılmakta, heyecanımızı şevkimizi her dâim korumaktadır. Gençlerle beraber geçirdiğimiz zamanın kıymetini idrak edip, gençlerimizle beraber yürüttüğümüz faaliyetler kamuoyunun dikkatini çekiyordu. Oluşan sinerjiyi eğitimcilerimizinde farketmesi ve yoğun ilgisiyle karşılaştığımız günlerde geleceğin eğitimci adayları da bu hoş, muhabbet, kardeşlik havası içerisinde geçen havayı görmek tanık olmak için Bilgi Evlerini tercih ettiler. İstanbul Üniversitesi 3.Sınıf Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ‘Topluma Hizmet’ derslerini Bilgi Evlerinde geçirmek için müracaat edip, görevlerine hemen başladılar.

İstanbul Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünden 3. Sınıf öğrencileri Meral TORUN, Hacer SARI, Azime nur KILIÇ, Cansu KARTAL, Feyza KAYA, Nuran ERZİ, Elif BAKIŞ, Gürhan USLU ve Ekrem HOÇA ‘Topluma Hizmet’ derslerinin uygulama sahaları için Bilgi Evini tercih ettiler. Geleceğin eğitimcilerinin ortak görüşü kurum ve üye ilişkilerini beğenmeleriyle birlikte ‘Topluma Hizmet Dersi’ni uygulamalı olarak eğitimlerini icrâ ettikleri Zeytinburnu Bilgi Evleri hakkındaki görüşlerini açıkladılar.

GÜRHAN USLU: “Tabi bununla ilgili bir grup arkadaş araştırma yapmaya başladık. Birçok faydalı faaliyetler yapan kurumlara karşılaştık lakin Zeytinburnu Bilgi Evlerinin gerçekleştirdiği faaliyetleri ve dokundukları o kitleyi görünce çok etkilendik ve böyle şeyler var mı? diye şahsen ben kendi içimden geçirdim. Kısa bir örnek vermek gerekirse çocuklarımızı internet kafelerin o kötü ve tehlikeli ortamından uzak tutmak amacıyla ödevlerini yapabildikleri, yeri geldiğinde ödevlerini yapabilecekleri güvenli oldukça korunaklı ortamlar oluşturulmakta. Tabi bu çok küçük bir örnek daha bunlar gibi nice örnekler bulunmakta. İşte bu faaliyet ve amaçlara bir nebze olsun faydam olabileceği düşüncesiyle bilgi evlerini tercih ettim. Bilgi evleriyle ilgili herhangi bir araştırma yapmadan önce faaliyetlerinin ve imkânlarının kısıtlı bir kurum olduğunu düşünüyordum fakat yaptığımız araştırmalar ve bilgi evlerinde geçirdiğimiz süre arttıkça gördüm ki burası çocukların adeta ikinci bir yuvasıymış gibi sıcak ve samimi bir ortama sahip, yaptıkları faaliyetler çocukların hayatlarında kullanabilecekleri kalıcı ve çok güzel davranışlar kazandırmak ve yaşatmayı gütmekte başka bir deyişle Zeytinburnu Bilgi Evleri birçok eğitim kurumundan daha ileride.”

“Bilgi Evi tamamen farklı bir vizyona sahip.”
MERAL TORUN: “Zeytinburnu Bilgi Evlerini tercih etme sebebim öğretmenlik adına deneyim kazanmak. Bilgi Evine gelmeden önce bilgi evinin yalnızca öğrencilere derslerinde yardımcı olan bir kurum olduğunu sanıyordum. Ancak Bilgi Evi tamamen farklı bir vizyona sahip. Çocuklara hem okul derslerinde yardımcı oluyor hem de ders dışı pek çok etkinlik ile çocukların kaliteli ve eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor. Öğretmenlerin çocuklara karşı tutumları ve onlara olan ilgileri gerçekten takdire değer.”

“Burada olduğum için ve hocalarımızla birlikte çalıştığım için mutluyum”
HACER SARI: “Arkadaşlarımızın tavsiyesi üzerine Zeytinburnu Bilgi Evi'ni tercih ettim. Onlar bize öğrencilerle ilgilenmek ders anlatmak konusunda öğretmenliğe hazırlanabileceğimiz bir yer olacağını söylediler. Gelmeden önce normal hatta sıradan öğrencilerin gelip ders çalıştıkları kütüphane gibi bir yer bekliyordum ama geldikten sonra öğrencileriyle ilgilenen, anlamadıkları yerlerde onlara yardımcı olan öğretmenlerin bulunduğu bir yer olduğunu gördüm. Çocuklarda bu durumdan gayet memnunlar ve bilgi evi ders çalışmanın yanında öğrencilerle satranç ve çeşitli oyunlar, okuma saatinde yapılan eğitici okumalarla çok aktif bir kurummuş bu kadarını beklemiyordum... Öğrenci – Öğretmen diyalogunun çok güzel olduğu ve yapılan etkinliklerden keyif aldığım, zamanımı dolu dolu geçirdiğim bir yer... Burada olduğum için, hocalarımızla birlikte çalıştığım için mutluyum”

“Öğrencilerle bire bir ilgileniliyor ve onların yararına aktiviteler yapılıyor.”
AZİME NUR KILIÇ:“Eğitim fakültesinde okuduğum için öğretmenlik yapabileceğim bir kurumda çalışmak istedim. Arkadaşlarımla beraber Bilgi Evine karar verdik. Daha önceden Bilgi Evleriyle ilgili afiş ve yazı görmüştüm. Buranın aktif bir yer olduğunu düşünüyordum. Geldiğimde de bunu gördüm. Öğrencilerle bire bir ilgileniliyor ve onların yararına aktiviteler yapılıyor.”

“Bilgi Evlerini bilgisayar laboratuarları olarak düşünmüştüm fakat öyle değilmiş”
CANSU KARTAL:“Öğretmenlik mesleğinde pratik yapma ve topluma hizmet dersi için buranın en iyi yer olacağını düşünmem seçim yapmamı kolaylaştırdı. Bilgi Evlerinin sadece kütüphane hizmeti veren ve bilgisayar laboratuarlardan oluşan kuruluşlar olarak düşündüm fakat geldiğimizde öğrencilere yönelik faaliyetlerin yapılıyor olması buraya olan düşüncelerimi değiştirdi.”

“Özellikle öğrencilerle bu kadar samimi olacağımı tahmin etmemiştim.”
FEYZA KAYA: “İlk olarak gruptaki bir arkadaşımın evine çok yakın olduğundan ve konumunu, bahçesini, gidip görüştüğümüzdeki ortamı beğendiğimden Sümer Bilgi Evi'ne gitmeyi tercih ettim. Ayrıca Bilgi Evlerinin ortamının sıcaklığını, öğretmen adaylarına sağlanan kolaylıkları daha önce aynı görevi yapmış öğretmen adayı arkadaşlarımdan duyduğum için Bilgi Evi'nde görev yapmayı istedim. Bu kurumda çalışmadan önce çocuklara yoğun test çözüldüğü, konu anlatıldığı zaman zaman parka götürülerek aktivite yapıldığını sanıyordum. Biz öğretmen adaylarının da sadece test çözüp konu anlatacağımızı düşünmekteydim. Bu kurumda çalıştıktan sonra öğrencilerin ödevlerine yardım ederek, onları zaman zaman oyun oynatarak hem kendim eğlenerek hem onları eğlendirerek güzel vakit geçiriyorum. Özellikle öğrencilerle bu kadar samimi olacağımı tahmin etmemiştim. Ayrıca öğretmenler de bir o kadar samimi ve iyi davranmaktadırlar. "Oku Saati" etkinliğinin yapılmasınının da öğrenciler için çok iyi olduğunu düşünmekteyim. Bu kurumda çalışmaktan memnunum.”


“Bilgi evleri çocukların daha doğrusu 7’den 70’e herkesin çok severek vakit geçirdikleri mekanlar olduğunu gördüm.”
NURAN ERZİ:“Geçen senelerde bilgi evlerinde çalışan arkadaşlarım olmuştu. Onların bilgi evleri hakkındaki olumlu yaklaşımları daha çok bilgi evlerinde çalışmama vesile oldu. Bilgi evlerinde çalışmak için başvurduğumuzda hiçbir sorunla karşılaşmadık. Bütün yönetici ve öğretmenleri çok sıcak davrandı. Ve gerekli resmi işlemleri tamamladıktan sonra çalışmaya başladık. Bilgi evi denince aklıma ilk olarak daha çok ders çalışılan, kısmen etüt merkezlerini andıran yerler geliyordu. Ama bilgi evlerini gelip gördükten ve çalışmaya başladıktan sonra öyle olmadığını gördüm. Bilgi evleri çocukların daha doğrusu 7’den 70’e herkesin çok severek vakit geçirdikleri mekanlar olduğunu gördüm. Bilgi evlerinin çok amaçlı sosyal ve kültürel mekanlar olarak hizmet veriyor olması toplum adına olumlu şeylere vesile oluyor.”

“Hem eğitici hem öğretici bir ortam olmakta ve birçok sosyal-kültürel etkinlik yapılmaktadır.”
ELİF BAKIŞ:“Okuldaki hocamız topluma hizmet dersinden bahsedince bizde araştırmaya başladık. Üst sınıflardan da bilgi evi hakkında güzel duyumlar aldık ve araştırmalarımız sonucunda bilgi evlerinin ne kadar yararlı ve hoş bir ortam olduğunu görüp gidip görüşmeye karar verdik. Görüştüğümüz kişiler ve kurumlardan olumlu yanıt alınca resmi işlemleri tamamlayıp çalışmaya başladık. Bilgi Evleri hakkında güzel şeyler duymuştum faydalı, sıcak bir ortam olacağını tahmin ediyordum ama bu kadarını da beklemiyordum. Bunun yanında sadece kitap okunup etüt yapılan kurumlar olduğunu düşünürken bu konuda da yanıldım. Her konuda herkese hizmet eden çok yönlü bir kurum olduğunu gördüm. Hem eğitici hem öğretici bir ortam olmakta ve birçok sosyal-kültürel etkinlik yapılmaktadır. Bu kadar donanımlı olduğunu düşünmüyordum ama bunları görmek ve burada bulunmak bize çok şey kazandırdı.”

“Ailelerin iç rahatlığıyla çocuklarını emanet edebilecekleri ikinci bir ev olduğunu gördüm.”
EKREM HOÇA:”Eğitim fakültesi öğrencilerinin gördüğü topluma hizmet dersinin uygulama kısmında Veliefendi Bilgi Evinde gönüllü olarak çalışıyorum. Dersin amaçları, ihtiyaç sahibi insanlara yardımda bulunma, toplumla bütünleşme, toplumu tanıma vb. Bilgi Evini tercih etme sebebim dersin de amacına uygun olarak, ihtiyaç sahibi öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek; geleceğin gençleriyle bütünleşebilmek; geleceğin gençlerini daha yakından tanıyabilmekti. Bilgi evinde çalışmaya başlamadan önce Bilgi Evlerini sadece öğrencilerin derslerine yardımcı olan kurumlar olarak düşünürdüm. Burada tecrübe ettiğim kadarıyla ise Bilgi Evi öğrencilerin birbirleriyle uyumlu yaşamayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı öğrendikleri, zihinsel olarak kendilerini geliştirebildikleri, yoğun iş hayatından dolayı çocuklarına gerekli zamanı ayıramayan ailelerin iç rahatlığıyla çocuklarını emanet edebilecekleri ikinci bir ev olduğunu gördüm. Yeni deneyimlere karşı büyük bir iştah duyan çocuklara yardımcı olabilmekte biz öğretmen adaylarını mesleğimizi daha iyi yapabilme adına tetiklemektedir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34