banner32

Çocuklar “Pati Oyunu” ile Hayvan Korkularını Yeniyor

Hayvanlara karşı fobisi olan çocukların korkularını yenmeleri ve küçük yaşlardan itibaren hayvan sevgisi kazanmalarını sağlamak amacıyla Zeytinburnu’nda “Pati Oyunu” projesi başlatıldı. Projeyle ilk defa köpeğe dokunan çocukların heyecanı ve sevinci görülmeye değerdi.

Çocuklar “Pati Oyunu” ile Hayvan Korkularını Yeniyor
 Çocukların küçük yaşlardan itibaren hayvan sevgisi kazanarak yetişmelerini ve hayvanlara karşı olan korkularını yenmelerini sağlamak amacıyla Zeytinburnu’nda “Pati Oyunu” projesi başlatıldı. Zeytinburnu Belediyesi ve Tanısan Seversin Derneği işbirliğindeki proje için hayvanlara dokunmaya korkan çok sayıda çocuk, Zeytinburnu Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi’ndeki hayvanları ziyaret etti. 9 ve 12 yaş arasındaki çocuklar, burada özel eğitimli ‘Boogie ve Hop’ adlı iki terapi köpeğiyle bir araya gelerek köpeklere karşı olan korkularını yenmek için 2 saat süren eğitim aldı.

İLK KEZ KÖPEĞE DOKUNDULAR

Eğitimle köpeklerden korkan çocuklara hayvanlara nasıl yaklaşmaları ve hayvanların hareketlerine karşı nasıl tepkiler vermeleri gerektiği anlatıldı. Proje kapsamında aldıkları eğitimler sonrası kimi ilk defa köpeğe dokunan çocukların heyecanı ve sevinci dikkat çekti. Eğitimin ardından çocuklar çeşitli eşyalardan hayvanlar için yuva ve oyuncak yapmaya çalışırken bir yandan da klasik müzik eşliğinde onlara kitap okudu. Çocuklara küçük yaşta hayvan sevgisinin aşılanmasını ve hayvan korkularını aşmasını sağlayan eğitimlerle, geleceğin yetişkinlerinin hayvanlara karşı daha duyarlı olarak yetişmesi amaçlanıyor. Eğitimler sonrası çocukların dokunma konusunda zorluk yaşadığı hayvanları korkusuzca sevmesi ve onları beslemeye başlamaları çocuklar kadar eğitmenleri de sevindirdi.

KORKU VE ENDİŞE ORTADAN KALKIYOR

Pati Oyunu ile çocukların sokaktaki sahipsiz hayvanlarla doğru iletişim kurmalarını sağlamayı ve hayvanlarla olan iletişim streslerini azaltmayı amaçladıklarını belirten Zeytinburnu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Eyüp Demir, “9-12 yaş arasındaki çocuklarımızı Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi’mizde misafir ederek hayvanlarla birebir iletişim kurmalarını sağlayıp korkularını yenmelerine yardımcı oluyoruz. Pati Oyunu, çocukların sokaktaki sahipsiz hayvanlara karşı olan endişe ve korkularını yenmelerini amaçlayan bir çalışma. Çocuklarımız burada doğru iletişim kurma teknikleriyle sahipsiz sokak hayvanlarıyla nasıl iletişim kuracaklarını öğreniyorlar. Tüm bu eğitim sonunda korkularını yenmeyi başarıyorlar. Ayrıca küçük yaştan itibaren onlara karşı şiddet eğilimi de ortadan kalkmış oluyor. Bu sebeple Pati Oyunu projesini belirli bir süre daha devam ettireceğiz.” diye konuştu.

“KORKUYORUM DİYEN 5 DAKİKA SONRA ELİYLE BESLİYOR”

17 Seneden beri sokak hayvanlarına yönelik faaliyet sürdürdüklerini belirten Tanısan Seversin Derneği Kurucu Başkanı Gökçen Yücekaya, “Dernek olarak çocuklarda sokak hayvanlarına karşı sevgi oluşturabilmeyi ve onların doğru şekilde hayvanlarla iletişim kurmalarını amaçlıyoruz. Bunu da Zeytinburnu Belediyesi ile birlikte Pati Oyunu dediğimiz oyun modülü ile çocuklara aşılamaya çalışıyoruz. Pati Oyunu, çocukların sokak hayvanları ile doğru bir şekilde iletişim kurmasını sağlayarak onların korku ve endişelerini ortadan kaldırıyor. Daha önce hiç köpeğe dokunmamış birinin eğitimden sonra köpeklerle oyun oynadığını görmek bizi motive ediyor. Eğitim esnasında çocukları hiçbir şekilde zorlamıyoruz. Hazır olduklarını anladığımız anda ufak yardımlarla onları köpeklerle iletişime geçiriyoruz. Bu da onları adım adım cesaretlendiriyor. Çocuklar korkularını aştıktan sonra genelde ne kadar güzel bir duyguymuş, aslında korkacak endişe edecek hiçbir şey yokmuş diyorlar. Böylece çocukların dünyasında bambaşka bir pencere açmış oluyoruz. Çocuklarda en çok oluşturduğumuz şey köpeklerle doğru iletişim kurdukları takdirde hiçbir zarar görmeyeceklerini onlara gösterebilmek.  Oyunun başında köpeklerden korkan o çocuklar, 5 dakika sonra onlara eliyle mama yediriyor. Böylece eğitim amacına ulaşıyor ve bu da bizi çok mutlu ediyor. Tabii bu eğitimde en büyük görev bu amaçla eğittiğimiz ‘Boogie ve Hop’ adlı iki eğitimli köpeğimize düşüyor. Çocukları ilk başta bu iki eğitimli köpeğimizle iletişime alıştırıyoruz. Korku ve endişelerini onlarla aştıktan sonra bu kez çocuklar artık buradaki sahipsiz hayvanlarla iletişime geçip onları sevip besliyor.” diye konuştu.

PAT DİYE DUR, AĞAÇ GİBİ OL, TERS YÖNE BAK, İZİNİ BELLİ ETME!

Klasik müzik eşliğinde köpeklere kitap okuyarak onlara ilk kez dokunan çocuklardan Ata Yiğit Güreler, “Ben köpeklerden çok korkuyordum. Özellikle sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlardan çok korkuyordum. Ama buraya geldiğimde Pati Oyunu sayesinde korkumu yendim. Artık onlara mama yedirir hale geldim. Sokaktaki bir köpek bana doğru koştuğunda korkudan ne yapacağımı şaşırıyordum. Sanki bana saldıracakmış gibi hissediyordum ve paniğe kaplıyordum. Artık köpek bana doğru koştuğunda kaçmak yerine olduğum yerde beklemeyi ve başımı ters yöne çevirip onunla göz göze gelmemeyi öğrendim. Bu sayede köpek sakinleşiyor ve size asla saldırmıyor.” ifadelerini kullandı.

“KÖPEK BANA DOĞRU KOŞTUĞUNDA PANİKLİYORDUM”

Pati oyunu ile sokak hayvanlarına karşı olan stresini aştığını belirten çocuklardan Tuana Danış, “Pati oyunu ile sokakta yaşayan sahipsiz köpekleri nasıl seveceğimizi, onlarla nasıl iletişime geçmemiz gerektiğini öğrendik. Eskiden köpek bana doğru koştuğunda sanki bana saldıracakmış gibi hissediyordum ve çok korkuyordum. Artık köpek bana doğru koştuğunda kaçmak yerine olduğum yerde beklemeyi ve başımı başka yöne çevirerek onun beni tehdit olarak görmesini engellemeyi öğrendim. Ayrıca bir köpeğin kulakları dikse tetikte olduğunu, burnunu yalıyorsa stresli olduğunu, başını yana yatırmışsa meraklı olduğunu öğrendim. Üstelik arkadaşlarımla birlikte evimizdeki geri dönüştürülebilir atıklardan sokak hayvanlarına yuva yaptık. Bizim için çok yararlı bir eğitimdi.” ifadelerini kullandı.

İLK DEFA BİR KÖPEĞE DOKUNDU

Küçük yaşta bir köpek tarafından ısırılan ve o günden beri sokaktaki hayvanlara dokunamayan öğrencilerden Gökdeniz Gümüşayak ise, “Hayatımda ilk defa bir köpeğe dokundum. Çünkü küçük yaşta beni bir köpek ısırmıştı. O günden beri köpeklerden çok korkuyordum. Bugün “Pati Oyunu” sayesinde korkumu ve endişemi aştım. Aslında köpeklerden korkmamıza gerek yokmuş. Onlarla doğru iletişime geçersek bize zarar vermiyorlarmış. Örneğin bir köpeği ilk kez seveceksek önce elimizi koklatıp ardından da çenesinin altıdan seversek köpek daha sakin oluyor.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34