banner32

Belediye topu bakanlığa attı

İstanbul ’un tarihi siluetine zarar verdiği tespit edilen 16 / 9 isimli kulelerin davası, itirazlarla yeni bir aşamaya girdi

Belediye topu bakanlığa attı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi ile mülk sahibi şirket kulelerin imar planları ile yapı ruhsatını iptal eden İstanbul 4. İdare Mahkemesi kararına Danıştay’da itirazda bulundu. İBB itirazında gökdelenlerin planların Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetmeliklerine göre hazırlandığı vurgulandı. Böylece İBB suçu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atmış oldu. Radikal gazetesinin haberine göre; gökdelenlerin sahibi Astay Gayrimenkul Şirketi ise itirazında siluete ilişkin yasal bir düzenleme olmadığı için sorumlulukları bulunmadığını savundu.

Zeytinburnu’nda tarihi İstanbul surlarının yakınında yapılan üç gökdelenin, kentin Sultanahmet Camii ile özdeşleşmiş tarihi siluetini bozarak yükseldiğini ilk olarak 14 Eylül 2011 tarihli Radikal gazetesinde gündeme taşımıştık. Üsküdar’dan bakıldığında Sultanahmet Camii’nin minarelerinin arasına üç gökdelen eklenmiş gibi bir manzara ortaya çıkmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nin sorumluluğunda yapılan inşaatlarla ilgili Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmadığı anlaşılmıştı.

İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu raportörleri, ‘inşaatın yarımadanın siluetini olumsuz yönde etkilediğini’ tespit etmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyelere “Durdurun” çağrısı yaptığı halde inşaatlar devam etmişti. Gökdelenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da tepki göstermiş, “ Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, sahibiyle konuşmuyorum” demişti. Silueti bozan gökdelenler için İstanbul’da bir vatandaş tarafından açılan davada İstanbul 4. İdare Mahkemesi, inşaat iznini veren 1 / 5000 bin ile 1 / 1000 ölçekli imar planlarını yasaya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme planlara bağlı olarak verilen yapı ruhsatını da iptal ederek bir anlamda gökdelenler için yıkımın önünü açtı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34