banner32

Bakan Nihat Zeybekci'den 16:9 Açıklaması: Aldım Sattım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 16:9 projesinin tıraşlanacak bölümünden aldığı iki daireyi Danıştay'ın kararı öncesi satmış.

Bakan Nihat Zeybekci'den 16:9 Açıklaması: Aldım Sattım
 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 16:9 projesinin tıraşlanacak bölümünden aldığı iki daireyi Danıştay'ın kararı öncesi satmış. Zeybekci, "İki daire aldığımda vekil bile değildim. Şirketin bulduğu alıcıya sattım. Dolar bazında zarar ettim" dedi.

Danıştay'ın, "tıraşlayın" kararı verdiği İstanbul'daki 16:9 kulelerinden iki daire almasıyla gündeme gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, sözleriyle siluet tartışmasının başlamasının ardından dairelerine bir daha gitmediğini, birkaç ay önce de şirketin bulduğu alıcıya sattığını açıkladı.

Zeybekci, hukuki bir sorunu olmamasına rağmen "Çorbaya sinek düşmesine benzer bir durum ortaya çıkması nedeniyle" daireleri dolar bazında zarar ederek elden çıkardığını söyledi. Zeybekci'nin daireleri Danıştay'ın 'tıraşlayın' dediği bölümü içeren A Blok 32. katta yer alıyor.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Erdoğan 18 Nisan 2013'te, İstanbul'da milletvekilleriyle buluşmasında, dikey yapılaşma konusundaki görüşlerini dile getirmiş ve Zeytinburnu'ndaki 16:9 kulelerine ilişkin, "O binaların sahibini (Mesut Toprak) tanıyordum. Kendisiyle konuştum, 'tıraşlayın' dedim. Yapacaklarını bekliyordum ama baktım ki hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım. Şimdi o insanla konuşmuyorum" demişti. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, kulelerin, "Tarihi silueti bozduğu kısmının" yıkılmasına karar verdi. İstanbul Büyükşehir belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi, kararı Danıştay'a götürdü. Danıştay, 28 Mayıs'ta, yıkım kararını onadı. Ancak bu onama kararı, davacı avukat Cihad Gökdemir'in, 20 Ağustos'ta yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyuruldu.

Kamuoyu bu kararı tartışırken Zeybekci'nin de bu kulelerde iki dairesi olduğu basına yansıdı. Zeybekci'nin kulelerde bulunan iki daireyi birleştirerek, hem ofis hem de konut olarak kullandığı öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, "1993'den beri ticaret yapan bir şirketi var. Üretilen tekstil ürünleri hep başta Avrupa olmak üzere ihraç ediliyor. İstanbul bir finans merkezi olduğu için burada ofis ve konut olarak kullanmak üzere iki daire satın aldı. Ailesi çoluğu çocuğu İstanbul'a geldiğinde otelde kalmak yerine orada kalmayı tercih ediyordu" bilgisini verdiler.

ZEYBEKCİ'NİN AÇIKLAMASI

Konunun gündeme getirilmesiyle ilgili zamanlamaya dikkat çeken Zeybekci ise soruları üzerine, iki daireyi 31 Mart 2011'de aldığını, o zaman milletvekili bile olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"İki parçaydı, birleştirdik, toplam 134 metrekarelik daire oldu. 1.6 milyon liraya almıştım. Tamamı şahsi hesabımdan banka havaleleriyle eşit taksitlerle 1.5 yılda ödedim. Siluet tartışmaları başladıktan ve sayın Başbakanımız konuyu gündeme getirdikten sonra bıraktım. Bir daha da gitmedim. Bizim için bitti. İki üç ay önce de sattım ve bitti. Dolar kuru hesaba katılırsa zarar ederek sattım. Şirkete değil, buldukları bir alıcıya sattım. Mülkü almadan önce her türlü soruşturmayı yaptım. İnşaat ve iskan ruhsatlarına baktım. İmar kararlarını inceledim. Hiçbir hukuki sorunu yoktu. Bakan olduktan sonra da sorumluluk makamında biri olarak, hukuki hiçbir sorunu olmadığı halde elden çıkardım. Hukuki hiçbir sorun yoktu ama çorbaya sinek düşmesi gibi bir durum vardı."

'MİLLETVEKİLLERİ BELEDİYE BAŞKANLARI DA DAİRE ALDI'

Ekonoimi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Onaltıdokuz (16:9) kulelerindeki iki dairesinin alış ve satış sürecine ilişkin soruları yanıtlayan Astay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, "Projemizden CHP'li milletvekilleri, belediye başkanları ve birçok tanınan isim de ev sahibi oldu. Bu insanlar kaçak, ruhsatsız bir yerden ev almadı. Herkes kurallara uygun olarak en doğal ev sahibi olma hakkını kullandı. Bakanın evinin detayları konusunda bilgi sahibi değilim" dedi.

Emlak danışmanları da, kulelerin traşlanacağı iddialarının gündeme gelmesinden sonra kira ve alım yönünde taleplerin kesildiğine dikkat çekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34