banner32

2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı: Zeytinburnu Belediyesi

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, “Türkiye Yazarlar Birliği” tarafından “2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı” ödülüne layık görüldü.

2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı: Zeytinburnu Belediyesi
2003 yılında kamu yayıncılığı faaliyetine başlayan Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, yayıncılığa başladığı yıldan bu yana kamu yayıncılığında ipi göğüslemenin ve özel yayınevleriyle yarışır hale gelmenin verdiği gururla 2011 yılında “Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği” tarafından “ESKADER” ödülüne, 2014 yılında ise “Türkiye Yazarlar Birliği” tarafından “2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı” ödülüne layık görüldü.

İstanbul Times Haber Merkezi



Geçmişle Gelecek Arasında Köprü Olmak

Sürgün ve Ölüm, Son Kale Çanakkale, Surların öte yanı “Zeytinburnu”, Şehir Sokak Hafıza, Çırpıcı ve Veliefendi Çayırları gibi eserlerle okurlarının karşısına çıkan Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları gibi birbirinden eşsiz olan bu eserlerde; arşivlerinden çıkarılan belgeler ve görseller de okurlara sunularak unutulmaya yüz tutmuş birçok bilginin gün yüzüne çıkması sağlandı.

Kamu Yayıcılığının “Marka” ismine ESKADER ve TYB Ödülü

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, kimi zaman yıllarca içinde ikamet ettiğimiz fakat adını bile bilmediğimiz sokak adlarının bugüne geliş hikayesini anlatarak, kimi zaman kafatası yıllarca tavan arasındaki bir sandıkta çürümeye yüz tutmuş bir Türk askerinin hikayesini günümüze taşıyarak, kimi zamansa bugün sokak hayvanlarının meskeni haline gelmiş bir zamanlarsa yakan top oynayan çocukların kahkahalarının gökyüzüne kavuştuğu çayırlarımızı anlatarak yayıncılık dünyasında büyük bir yankı uyandırdı. Bu eserleri sonucu Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 2012 yılında Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği tarafından ESKADER ödülüne layık görülürken 2014 yılında ise yayıncılıkta zirve olarak kabul edilen TYB “2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı” ödülünü almaya hak kazandı.


Şehitler Abidesi: Son Kale Çanakkale

Ahmet Okur yönetmenliğinde 15 Haziran 2003 günü başlayıp 15 Şubat 2004 tarihinde bitirilen “Son Kale Çanakkale” adlı belgesel filmin, izleyici ve eleştirmenler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanması üzerine kolları sıvayan Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, Prof. Dr. Mete Tunçoku, Prof. Dr. Zekeriya Kurflun, Yrd. Doç. Dr. ismet Görgülü, Yrd. Doç. Dr. Muhammed Erat, Doç. Dr. Ahmet Esenkaya , Dr. Mehmet Niyazi Özdemir'in ve kitap için arşivlerini açan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırmaları Merkezi, Çanakkale Savaşları Araştırmaları ve Tanıtma Topluluğu’nun da katkılarıyla “Son Kale Çanakkale” adlı belgesel filmin kitap haline dönüştürülmesine karar verdi. Senaryoyu metin olarak kurgulayan Son Kale Çanakkale adlı eser, Çanakkale Muharebesi’nin ortaya çıkmamış çarpıcı konularını ve belgelerini ele alarak okuyucularıyla buluşturdu.

Meçhul Asker

Vatan toprakları uğruna şehit düşmüş ve ne yazık ki yıllarca bir mezarı bile bulunmayan Türk askerinin hikayesini anlatan bu eser, okurlarına vatan topraklarının ne zor şartlar altında savunulduğunu bir kez daha hatırlatmayı başardı.
Avustralya'da yaşanmış bir hikayeyi anlatan Son Kale Çanakkale adlı eser, Çanakkale Muharebeleri sırasında, Gelibolu'dan Avustralya'ya götürülen Türk askerine ait kafatasıyla ilgili bir hikayeyi anlatarak kan don duran bu hikayenin hafızalara bir kez daha kazınmasını sağladı.
1915 yılında Çanakkale savaşı sırasında bir Anzak askeri tarafından kafatası Avustralya'ya götürülen, 10 Mart 2003 tarihinden itibaren ise Türkiye'ye getirilip 18 Mart 2003'de uğruna "Meçhul Asker Anıtı’nın” yapıldığı bir Türk askerinin hikayesini anlatan Son Kale Çanakkale adlı eser, dram dolu bu hikayesiyle savaşın korkutucu yüzünü bir kez daha ortaya koydu.

TÜYAP Fatihi: “Şehir Sokak Hafıza”

1927’deki “nüfus tahriri” döneminde değişen sokak isimlerinin öyküsünü anlatan “Şehir Sokak Hafıza” adlı eser Zeytinburnu Belediyesi’nin kültürel yayıncılık konusundaki en önemli eserlerinden biri haline geldi. Kamu ve kültür yayıncılığının lider ismi olan Zeytinburnu Belediyesi, 2014 yılında “Şehir Sokak Hafıza” adlı eseriyle katıldığı TÜYAP Kitap Fuarı’nda tüm dikkatleri üzerine çekerek yoğun bir ilgiyle karşılaştı.

Sokağınızın eski adını biliyor musunuz?

Kitabı okuyan birçok insanın kendi sokağının öyküsünü bulduğu ve: “Sokağımızın ismi buradan geliyormuş, anlamı da buymuş.” dediği “Şehir Sokak Hafıza” adlı eserde; sokak adlarının nereden geldiği, zamanla bu adlarda meydana gelen değişikler ve ilçeler hakkında birçok bilgiye yer verildi. Değişime uğramış sokak adlarının öyküsünün anlatıldığı bu eserde tüm bu öykülerin yanı sıra eski sokak isimlerinden, eski levhalara, nahiye ve şube taksimatından, eski haritalara ve geçmişe götüren eski fotoğraflara kadar birçok bilgi ve belge yer verilerek yıllardır gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi bilgiler okuyucusuyla kavuşturuldu.

Cadde-i Kebir: İstiklal Caddesi

1927 yılında nüfus tahririyle birlikte değişime uğrayan isimlerden birinin de İstiklal caddesi olduğunu biliyor muydunuz? Nüfus tahririyle birlikte değiştirilmiş isimlerden bazıları halen söylenir ancak neresi olduğu bilinmez. Örneğin, 1927 yılında Cadde-i Kebir olarak bilinen cadde, o dönemden itibaren İstiklal Caddesi adını aldı. Bu değişimin mimarıysa; İstanbul’un nümerotaj işlerinde hizmet veren Osman Nuri Ergin’di. Ergin, o dönem de 6.200 küsur sokağa yeni isimlerini bizzat kendi vermişti.

İçerdiği akıcı ve okumaktan keyif alındığı kültürel bilgilerle geçmişe ışık tutan “Şehir Sokak Hafıza” adlı eser, TÜYAP Kitap Fuarı’nda yoğun bir ilgiyle karşılaşarak tüm okurların beğenisini kazandı.

Şehir Sokak Hafıza adlı eseriyle tüm okurların beğenisini kazanan ve TÜYAP Kitap Fuarı’nda yoğun bir talep gören Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, kamu yayıncılığında ipi göğüslemenin verdiği gurur ve yükle okuyucularının beğenisini kazanacak yeni bir eser için tekrar kolları sıvadı.

Osmanlı Kimliğiyle Çırpıcı Ve Veliefendi Çayırları

2015 yılında okuyucusunun beğenisine sunulan Murat Candemir’in Osmanlıdan günümüze kadar gelen belgelerle ve fotoğraf arşivleriyle bizlere sunduğu “Çırpıcı Ve Veliefendi Çayırları” adlı eser, bir zamanlar mesire olarak kullanılan, çoluk çocuk tüm ailelerinin hafta sonu piknik yaptığı, yer kapmak için erkenden gidildiği bugünse trafikte beklerken gözümüze bir anlık ilişen ve içimizden “Burası eskiden ne olarak kullanılıyordu acaba?” deyip kendinse yabancılaştığımız kültürümüzü, mesireleri anlatarak birçok hatıraların yaşandığı bu kültür hazinelerinin geçmişten günümüze geliş hikayesi anlattı.

İçerisinde sunduğu arşivden çıkarılmış metinlerle ve belgelerle geçmişe ışık tutan ve bu yüzden yapımı devam eden Kültür Vadisi Projesi’ne de kaynak sağlar hale gelen Çırpıcı Ve Veliefendi Çayırları adlı eser bilgi hazinesi olmanın dışında Zeytinburnu halkından büyük bir ilgiye karşılanarak Zeytinburnu sakinlerin hatırlarını bulduğu bir “albüm” halini almayı da başardı. 

İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34