banner32

Fen İşleri Geçici, Kültür İşleri Kalıcıdır

Zeytinburnu artık üstünde oturduğu mücevher sandığını açmalıdır

Zeytinburnu Belediyesi 2014 yılı bütçesi Nisan Ayı meclis toplantısının 2.birleşiminde 7 Nisan  2015 tarihinde kabul edildi.
Belediye başkanı Murat Aydın bütçenin kabulünden sonra meclis üyelerine,bütçe görüşmelerin takip eden tek basın mensubu olarak bana ve birkaç tane ziyaretçiye hitaben yaptığı konuşmada önemli konulara temas etti.
Başkan direk olarak kendilerinin uhdesinde olmayan Trafik konusun da başarılı işler yapamadıklarını söyledi. Bürokratik engeller nedeni ile Kültür adası ile alakalı da istedikleri hızda iş yapamadıklarını ifade etti.
En çok dikkatimi çeken hitabı fen işleri geçici kültür işleri kalıcıdır oldu

Bakanın fen işleri geçidir kültür işleri kalıcıdır sözü duvara yazılması gereken önemde bir sözdür. Daha önceki belediye kültür müdürü Mustafa Aydın kardeşim 10 yılda güzel işler yaptı. Ancak gönül daha çok işler başarabilmeyi isterdi. Belki de kendi yetki alanına aşan işlerin yapılmasını istediğim için bunu yazdım. Şahsen  Bizans ve Osmanlı Suriçi  İstanbul’una en yakın ilçe olan Zeytinburnu’nda bulunan bir çok tarihi yapı ve mekanın henüz turizme kazandırılamadığını düşünmekteyim.

Yeni Kültür müdürü Veli Koç kardeşim bir tarafta Rutin işlerini yaparken diğer taraftan da bizlerin destekleri ile ilçemizde bulunan  asırlık mekanların tur firmalarının listelerine girmesi için kuracağı komisyon veya ekip ile bu konuda güzel işler yapabilmesi için benim yakın dostum olan dünya Turizm yazarları birliği Türkiye başkanı ile kendisini tanıştırabileceğimi ifade etmek isterim. Zeytinburnu ilçesinin kitabını yazan bir yazar olarak da karınca kararınca ilçemizdeki tarihi mekanların turizm’e kazandırılması için elimden ne gelirse yapabileceğimi ifade etmek isterim.

Murat Başkan istişareye hep açık oldu 

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ı ilk seçildiği 1999' dan beri tanırım. O seçimde de İhsan Mermerci Lisesinde 528.nolu sandığın başkanı idim. Başkanın en önemli özelliklerinden birisi de istişareye önem veriyor olmasıdır. Başkan her yerde amacının “GÖKKUBEDE HOŞ BİR SADA  BIRAKMAK OLDUĞUNU SÖYLER”  bundan dolayı da başkan Zeytinburnu’nun 35 yılık belediye tarihi içinde 20 yılında (16 yılı geçti 4 yılı var) başkanlık yapmış birisi olarak son 4 yılında halkın hafızasında silinmeyecek  izler bırakmak adına Basın danışmanını değiştirdi,Başkan yardımcılarına yeni ilaveler yaptı, Kültür müdürünü değiştirdi. Kısaca kalan  4 yıllık süresi içinde Kültür,Sosyal ve halk odaklı çalışmalar yaparak Gökkubede hoş sada bırakmaya yönelik çalışmalar yapıyor.
Tek eksiklik tarihi yapıları onarıp,tanıtıp ve turizm’e kazandıracak danışmanlar edinmek 

Bir çok büyük şirket ve hayır hasenat sahibi insanımız tarihe,çevreye,ve insanlığa katkı yapmak ister. Yeni kültür ve sanat danışmanları bu işi başaracak kişilerden seçilmelidir. 

İlk İş olarak ;

Seyitnizam Hazretleri  ,Merkezefendi Hazretleri, 7 kardeşler şehitliği, Kazlıçeşme Camisi,Merzifonlu Kara Mustafa Paşa(Kasaplar Mescidi) Camisi, Balıklı Ayazması, Takkeci İbrahim Camisi,Yeni Kapı Mevlevihanesi başta olmak üzere “Gelişim ve Değişim Tarihi İçinde ZEYTİNBURNU” İsimli 2008 basımlı kitabımdan beyan ettiğim mekanların ihyası ve tanıtılması için  hemen çalışılmaya başlanma gerekir.

29 Mayıs ile 30 Ekim Tarihleri arasında hafta sonları İstanbul'un fethine yönelik tiyatro çalışmaları yapılmalıdır

Kazlıçeşmede kurulacak otantik Kıl Çadırında hafta sonu temsili İstanbul Muhasarası tiyatrosu hemen işe başlamalıdır.
 
Burada 53 gün süren İstanbul Muhasarası  gerçek atların kullanılacağı muhteşem bir tiyatro ebibi ile 29 Mayıs’tan başlayıp 30 Ekim tarihlerine kadar Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere günde 3 sefer sergilenmelidir.

Burada yerli ve yabancı konuklar hatırı sayılır bir bedel ödeyerek izleyecekleri tiyatro ile binlerce insana iş kapısı açılacaktır. Bu yapılmadığı takdirde mücevher sandığının üstünde oturup içini açmayan kişi misali  daha çok bekleriz.

Herkes bu projeye sahip çıksın 

Bu projeye Kültür Bakanlığı,İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı Zeytinburnu  Belediye başkanlığı’nın içinde olduğu ciddi bir çalışma yapılmalıdır. Bu çalışma ile hem ecdadımızın ne tür teknikler uygulayarak Bizans’ı fethettiği genç kuşaklara anlatılacaktır. Hem de bu projede görev alacak binlerce kişiye iş kapısı açılacaktır.

Bunun için  Kazlıçeşme meydanının yarısını ayırmak yeterli olacaktır. Sakın buraya yapılacak binalar ile kısa sürede elde edilecek rantı düşünmeyiniz. Belediye başkanı Murat Aydın Kültür işleri kalıcıdır dediği için bu işin bir an evvel yapılması gerektiği için bu öneriyi ilgililere sunuyorum.

Bu hayalim yeni de değil. 2008 den önce Zeytinburnu Kitabımı hazırlamaya koyulduğum 2006 ve 2007 den beri bu hayalimi korumaktayım. 

Bina Rantı Kültür işlerinin önüne geçmemelidir

Bu düşüncem için Kazlıçeşme Fatih Camisinden Bizans surlarına kadar olan alanın ayrılması yeterli olacaktır.  Bu Projenin uygulaması halinde kesinlikle ilk etapta 1.000 kişiye iş kapısı aralanacaktır. Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın’ın kültür adası kapsamında tarihi mekanların ihyası ve temsili İstanbul’un fethi gösterileri kapsamında görevlendireceği ekibe yıllardır üzerinde çalıştığım bu projemi hiçbir bedel almadan anlatmaya talibim.

Allah ömür verdiği sürece bu projemi diri tutacağım. Binlerce insanın evine ekmek parası götürmek için  sahip olduğumuz imkanları harekete geçirmek için artık kafamızı çalıştırma vakti geldi ve de geçiyor.

Evet Murat başkanım “fen işleri geçici kültür işleri kalıcıdır” hadi hep beraber bu tarihi yapılarımızı halkın istifadesine sunalım.

Zeytinburnu Times / Hüseyin Çetiner 
YORUM EKLE

banner33

banner14

banner34