banner32

Türkiye’ye faturası 500 milyon dolar

TÜRKİYE’NİN gelecek yıl üstleneceği G-20 dönem başkanlığında “maliyet tartışması” erken başladı. G-20 için yapılacak alımların ve yapım işlerinin Kamu İhale Yasası dışına çıkarılmasına dönük düzenleme kapsamında Dışişleri Bakanlığı ilk kez çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye’ye faturası 500 milyon dolar

G-20 Liderler Zirvesi’nin Aralık 2015’te yapılmasını planladıklarını söyleyen yetkililer, maliyet içinse diğer ülke örneklerini gösterdi. Buna göre Avustralya’da harcamalar 500 milyon doları geçti, katılımcı sayısı ise 50 bin oldu.

2015 DÖNEM BAŞKANI

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin çatı örgütü niteliğindeki G-20’de dönem başkanlığı, 2015 yılı itibariyle Türkiye’ye geçiyor. Bu kapsamda, 2014 ve 2015 yıllarında G-20 için yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin Kamu İhale Yasası’ndan ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’ndan çıkarılması için de düğmeye basıldı. Torba tasarıda bir düzenlemeye de yer verildi. Ancak getirilmek istenen istisna mecliste ciddi tartışmalara neden oldu. CHP’li vekillerin maliyet ve çalışmaları gündeme getirmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı bürokratları söz aldı.

G-20 başkanlığının aralık ayıyla birlikte başlayacağını belirten bürokratlar, liderler zirvesi için ilginin yoğun olduğu bir dönemi tercih etmek istediklerini belirtti. Yetkililer, toplantıların yeri içinse alternatifler üzerinde durduklarını söyledi. Antalyaİstanbul, Nevşehir, Kapadokya gibi turistik açıdan ilgi çekici diğer yerler de masada. Bürokratlar çalışmaların maliyeti için net bir rakam verilemeyeceğini belirtti. Bir bürokrat ise Kamu İhale Yasası’nın dışında kalınmak istenmesinin nedenini, “Hızlıca helikopter temin edilmesi gerekebilecek. Niye o firmaya verdin tartışması yapılacak veya 50 lüks otomobil alınacak ancak son anda 40’ına ihtiyaç duyulacak. Farklı bir organizasyon süreci olacak” diye anlattı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da, “Tahmini bütçeler de aşılabiliyor” dedi.(Hürriyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34