banner32

İTO siyasetin değil üyelerinin hizmetinde olsun

Dünyanın en büyük Ticaret odalarından birisi olan İstanbul Ticaret Odası(İTO) nın üyeleri için çalışmaktan daha çok siyasi otoritenin emrinde olması üyelerin işini kolaylaştırmıyor.

İTO siyasetin değil üyelerinin hizmetinde olsun
  Bir önceki İTO başkanı Dr.Murat Yalçıntaş Ak Parti İstanbul İl başkan yardımcısı iken istifa edip İTO başkanı oldu. Çiçeği burnunda yeni İTO başkanı İbrahim Çağlar’da bilindiği üzere Ak Parti’nin kurucular kurulu üyeleri içinde yer alıyordu.


İstanbul Times Haber Merkezi /Özel Haber
 

İTO başkanlarının da bir siyasi görüşü olabilir.Ancak bu görüşleri üyelerinin hak ve menfaatlerini savunmayacak duruma gelirse o zaman yapılan iş doğru yapılmamış olur. 

 

İbrahim Çağlar ve ekibi ilk olarak Vergi dairelerinin resen kapattığı ölü firmaları kayıttan düşsün  

 

İstanbul Ticaret Odasının on binlerce üyesi bağlı oldukları vergi dairelerince yerinde yapılan incelemelerde firmanın yerinde olmadığını tespit edince resen kapatılıyor.

 

Ticaret odalarının da vergi dairelinin yaptığı bu işleme pararel olarak artık ticari faaliyetini sürdüremeyen firmaları kayıtlarında basit bir şekilde düşmeleri gerekir.

 

Odalar sermaye yetersizliğinden dolayı ayakta duramayıp kapanan firmadan neler istiyor ?

 

Ortaklar kurulu karar alacak ve bunu noterden onaylayacaksınız.Daha sonra yıllardır Ticaret Odasında biriken aidat borçlarınızı ödeyeceksiniz. Alınan kararı odada tescil etmek için yüklü harç paraları ödeyeceksiniz. Bütün bunları yaparsanız bile firmanız hemen kapanmıyor. Bir veya iki yıl tasfiye halindeki firma beyannamesi vereceksiniz. Bu süre zarfında muhasebe parası,her ay sabit beyanname ödemeleri başta olmak üzere adı koyulmamış onlarca ödeme yapmanız istenecek.

 

İTO üyesi Ahmet Çetinkaya ne diyor ?

 

Benim de içinde olduğum 7 ortaklı bir şirketimiz vardı. Bu şirket sermaye yetersizliğinden dolayı iş yapamaz oldu. Bağlı olduğumuz vergi dairesi yerinde yaptığı incelemede firmanın beyan edilen adreste olmadığını tespit ederek 1998 de resen kapattı.

 

Bu durumu bağlı olduğum İstanbul Ticaret Odasına gidip anlattım. Bana vergi dairesinin şirketinizi kapatması bizi ilgilendirmez.Önce biriken aidat borcunuzu ödeyiniz. Sonra karar alıp noterden tasdik edin ve o tasdik edilen belgelerin harcını ödeyerek odamızda tescil ettirin. Ondan sonra firmanız tasfiyeye girecek. Bu süreç bir yıl veya iki yıl devam edecek dediler. 

 

Ekmek alacak parası olmayan ve şirketi resen kapanan bir müflis tüccardan yaklaşık olarak şirketini kapatmak için 5-6 bin lira para istemek en basit tabiri ile ticaret odaları üyelerinde varlıklı anlarında aidat adı altında ciddi paralar alıyorlar.Bari iflas ettikleri zaman vergi dairelerinin resen kapattığı firmalardan kapama parası istemesinler dedi.

 

İbrahim Çağlar ve ekibi ilk iş olarak bu sorunu çözsün

 

İstanbul Times Gazetesi olarak yaptığımız araştırmalarda vergi dairelerinin en az 20 bin civarında İTO üyesini resen kapattığını tahmin ediyoruz. Biz yüzlerce firmanın yetkilisi ile konuştuk.  Bir önceki İTO başkanı Dr.Murat Yalçıntaş bu konuda hiçbir girişimde bulunmadı. Bari İbrahim Çağlar bu önemli soruna el atsın dediler.

 

Çağlar üyelerin sesini duyacağız dedi bakalım şirket kapanışları için ne tür kolaylıların gelmesi için gayret edecek

 

İbrahim Çağlar yaptığı ilk konuşmada şunları söyledi”335 bin üyenin sesini duyacağız ve duyuracağız. Üye odaklı çalışmalarımızı hükümet, vilayet, belediye, Oda ve borsalarla hep birlikte gerçekleştireceğiz” dedi

 

Yeni başkanın önündeki iki önemli sorun şu

 

Vergi dairelerinin basit ve kolayca bir şekilde kendi inisiyatifi ile resen kapattığı firmalara Ticaret odaları tarafından aynı kolaylıkların sağlanmadığı için bugün gerçek manada faaliyet göstermedikleri halde oda kayıtlarında var olmalarının kimseye yararı olmadığı gibi herkese zararı da var ama oligarşik bürokrasi bir türlü bu ölü firmaların basit bir şekilde kapanmasına izin vermiyor. 335 bin üyesi olan İTO’da kaç üyenin vergi daireleri tarafından resen kapatıldığı,kaç üyenin İTO’ya aidatlarını  ödemedikleri için askıya alındıkları açıklanırsa sorunun ne kadar büyük olduğu ortaya çıkacaktır.

 
Yeni İTO Başkanına bir iki tane de soru sormak isteriz.

Yeni İTO yönetiminde yer alan 10 kişi'nin Ak parti ile ne tür bir ilişkisi var ? 

Yönetim içinde CHP,MHP veya diğer bir siyasi partiye yakın olan kimse varmıdır ?

Başkan ve yönetim İTO gündeminin ilk 3 sorunu olarak neleri görüyorlar ?

Ak Partinin hoşlanmayacağı,Mesela kapanan şirket sayının bu dönemde arttığını bunda da hükümetrin iyi bir ekonomik politika sergilemediğinden ötürü olduğunu basın yayın araçları üzerinde kamuoyu ile paylaşırmısnız ?    

Ak partiye rağmen üyelerinizin hak ve mefaatleri söz konusu olduğu zaman direnebilecekmisniz ?

Bu hükmetin en önemli argümanı bürokrasi azaltılacak denildiği halde bu sene Anonim Şirketlere extradan 3 tane daha ticari defter zorunluluğu getirilme işine nasıl bakarsınız ?

Vergi daireleri tarafından resen kapatılan firmaları hiç bir maddi külfet ile karşı karşıya bırakmadan İTO üyeliğinden silmek için ne tür bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz ? 

İTO'nun aldığı aidatların yerli yerinde kullanıldığını gönül rızası ile söyleyebilirmisiniz ? 

Zor şartlar altında çalışan üyelerinizden zorla tahsil ettiğiniz aidatlar için Milli Eğitimin yapması gereken okulları yapmanız doğrumu ?

Çiçeği burunda İstanbul Ticaret Odası (İTO)başkanı İbrahim Çağlar şunları söyledi

 

İbrahim Çağlar, İTO Meclis Üyelerinin 211’inin oyu ile Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.

 

İstanbul iş dünyasının gelecek dört yılına İbrahim Çağlar ve ekibi yön verecek.

 

İstanbul Ticaret Odası’nın 22 Mayıs’ta başlayan seçim maratonu bugün sona erdi. Seçime rakipsiz giren İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.

 

Saat 17.00’da sona eren seçim sonuçlarına göre 211 oy alan İbrahim Çağlar, yeni Yönetim Kurulu Başkanı oldu. İstanbul iş dünyasının gelecek dört yılına Çağlar ve ekibi yön verecek.

 

İTO eski Başkanı Murat Yalçıntaş TOBB delegesi olurken, eski yönetimden yalnızca Dursun Topçu, İbrahim Çağlar’ın oluşturduğu yönetimde görev aldı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Yönetim Kurulu’nu yeni isimlerden oluşturdu.

 

Çağlar’ın 10 kişilik yönetim kurulunda şu isimler yer aldı: Dursun Topçu, Gökhan Murat Kalsın, Hasan Erkesim, Hakan Orduhan, İlhan Soylu, Ebubekir Sıddık Koyuncu, Öznur Değirmenci, Öztürk Oran, Servet Samsama, Fahrettin Basiloğlu.

 

İstanbul Ticaret Odası’nın yeni Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Meclis Üyelerine yaptığı teşekkür konuşmasında, “335 bin üyenin sesini duyacağız ve duyuracağız. Üye odaklı çalışmalarımızı hükümet, vilayet, belediye, Oda ve borsalarla hep birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

 

Ekonominin her alanında çözüm odaklı çalışacaklarını vurgulayan Başkan Çağlar, “Tarihe saygılı ve geleceğe güvenle bakacağız” ifadesini kullandı.

Çağlar, İTO başkanlık seçiminin İstanbul’un fethiyle aynı güne denk gelmesinin heyecan verici olduğunu belirterek, Fatih Sultan Mehmet’in zorluklardan yılmadan hedefine ulaşmada çareler üretmesinin kendilerine örnek olacağını söyledi.

 

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34