banner32

İstanbul Hepimizin,Tarihi Değerlerimizi Dünyaya Açalım...

İstanbul’daki tarihi mekanlarımız başka bir ülkede olsaydı emin olun şu an turizmde elde ettiğimiz gelirin en az 5 katını elde ederlerdi.

Ancak bizler içi mücevher dolu sandığı açıp halkımıza sunmak yerine kilit vurup üstünde oturmayı tercih ediyoruz.

Ne iş olsa yaparım devri geçti.. İhtisaslaşmak şart…

Eskiden iş başvurusu yapanlara ne iş yaparsın dedikleri zaman  ne iş olsa yaparım  abi derlerdi.

Bu işe başvuran kişinin belli bir mesleğinin olmadığı ile beraber işe çok ihtiyacım var iş ayıracak durumda değilim ne iş olsa yaparım anlamına geliyordu.

Bugün ise bu düşünce değişti. Doktorum demek bile yeterli değil…Bir kişi doktorum dediği zaman hemen hangi branşın doktoru diyoruz, Göz, kalp, Çocuk,beyin yani doktorum demek artık yeterli değil.

Bu bağlamda Köylerin,Beldelerin,İlçelerin,İllerin ve Ülkelerin de artık en iyi oldukları  konu ile ön plana çıkmaları ve bu alanda en iyi olmak için çaba sarf etmeleri gerekir…

Bir örnek vermek gerekirse Kahramanmaraş’ın en iyi kayısı bende demesine gerek yok. Onlar Dondurma ile ön plana çıksınlar. Diyarbakır Karpuzu ile dünyada ün yapasın.Edirne kabak çekirdeği ile. Bunun gibi örnekler artırılabilir.

Diğer bir örnek verelim,İstanbul’un 39 ilçesi mevcut. Tarihi mekan zenginliği bakımından Fatih’in üstünlüğü tartışılmaz. Hemen ardında Beyoğlu ilçesi gelir. Bu ilçeden sonra üçüncü sırada ise Üsküdar gelir. Daha sonra ise Zeytinburnu ve Eyüpsultan 4.ve 5.sırada gelir.

Şimdi Zeytinburnu ne ile ön plana çıkmalıdır diye bir soru sorulsa benim cevabım direk olarak tarihi mekan ve 1453’den beri gömüye açık olan mezarlıklarında yatan mühim ebedi şahsiyetleri ile ön plana çıkmalıdır demek isterim.

 Bu satırların yazarı olan bu fakir 2005’den bu yana “Kendisini Zeytinburnu’ma vakfetmiş durumda..

2005 Yılında “Değişim ve Gelişim Tarihi  içinde Zeytinburnu” isimli kitabı yazmaya başladım. 2008 yılında hiç bir  destek ve yardım görmeden kendi cebimde ciddi bir bedel ödeyerek 168 sayfalık kuşe kağıda basılan eseri halkın istifadesine sundum.

2016 yılına geldiğimizde 4 tane evladımın dünyaya geldikleri Zeytinburnu ilçesine karşı ödemem gereken borcun bunla bitmeyeceğini düşündüm için bu kez de ilçede bulunan tarihi mekanları ve ilçemizde bulunan mezarlıklarda yatan mühim ebedi şahsiyetlerin gelecek nesiller tanıtılması adına 12 arkadaşım ile beraber Geleceğim Zeytinburnu Platformu’nu kurdum.

2019 yılında ise 99 kişiden oluşan Geleceğim Zeytinburnu Platformu Yüksek İstişare kurulunu kurduk.

Yaptığımız tanıtım filimleri ve seminerler ile 2016 dan bu yana on binlerce Zeytinburnu ’lu dostumuza ulaştık.

İstanbul’un her ilçesi ayrı bir özelliği ile ön plana çıkmak zorundadır.Fatih, Beyoğlu, Üsküdar,Zeytinburnu ve Eyüpsultan ilçeleri tarihi mekanları ve ebedi şahsiyetleri ile ön plana çıkmak zorundadır. Silivri topatan kavunu ve lavantası ile, Esenyurt kaplıca suyu ile,  özetle her ilçenin en önemli birkaç tane konu ile dünya  ölçeğinde ön plana çıkmalıdır.

Artık ne iş olsa yaparım deme zamanı geçti. Her konuda uzmanlık şart …

İstanbul Times / Hüseyin Çetiner

 

YORUM EKLE

banner33

Powered by Dailymotion

banner34